Pagina's

vrijdag 15 augustus 2014

Lekker schommelen

Nu ik zo tegen de vijftig loopt begin ik steeds meer terug te kijken naar mijn leven. Steeds meer krijg ik kriebels van oude spulletjes en ben ik begonnen met het 'oud' maken van kleine meubeltjes. Het begon met kleine spulletjes, die zijn allemaal hier te bewonderen. Bij de kringloop winkels zie je steeds meer vintage hoekjes en stilletjes hoop ik dat daar oude koffers tussen staan, die zijn zo mooi in  brocante sfeer te maken, ik ben er verliefd op. Naarstig zoek ik naar spulletjes die voor onze kids totaal geen waarde hebben, maar ons ouders doen hunkeren naar vervlogen jaren en onze jeugd. Van de week heb ik een theeservies op de kop weten te tikken die mijn deed denken aan de heerlijke Engelse kopjes thee met veel suiker en melk bij oma aan het ontbijt. Nu ik het hier neerzet proef ik de kopjes thee en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht en zie ik ons weer aan de ontbijttafel zitten. Hier in huis heb ik een antieke dressoir en eerlijk gezegd zou ik deze een laag krijtverf willen geven, al vind manlief dit geen goed plan. 'Je hebt zo een mooie vintage kast dus waarom moet er nog krijt overheen, het is geen schoolbord!' Ooit ga ik de krijtverf halen om de kast helemaal in brocante stijl te maken, of manlief het nou leuk vind of niet. 

Zo staat er ook nog steeds een schommelstoel op mijn verlanglijstje, zo'n schommelstoel die jaren in een schuur heeft gestaan, zo'n stoel waar de spinnen zich hebben uit kunnen leven op de spijlen, waar de prachtigste 'pentwebben' werden gemaakt. Waar moederpoes haar kittens onder gebaard heeft en waar een moeder haar baby heeft getroost na een nachtmerrie. Mijn kringloop ronde wordt steeds groter en stiekem hoop ik dat daar op mijn pad een schommelstoel staat met een herinnering. Zo'n stoel waar je in gaat zitten en weg zwijmelt naar je kinderjaren. De tijd van gordijnen voor de gootsteenkastjes, de heerlijk geurende soep van oma en de harde kapok kussens op het bed met gesteven lakens en paardendekens. Ja, als ik nog een meubel mag toevoegen in mijn interieur dan is dat een schommelstoel, heerlijk een boek op stormachtige herfstdagen lezen. Mocht ik een oude vinden dan vrees ik voor het dressoir, die krijgt dezelfde behandeling als de schommelstoel waar ik hopelijk al mijn kleinkinderen in slaap kan wiegen... Syl wakker worden!


Helaas vind je dit soort vintage schommelstoelen maar zelden en betaal je hiervoor de hoofdprijs. Ik denk dat ik beter zelf een schommelstoel kan aanschaffen, deze vind ik geweldig, brocante witte schommelstoel en dan wordt hij vanzelf oud en krijgt hij zijn eigen verhaal. Hierin wieg ik mijn kleinkinderen (en mezelf) in slaap, liggen mijn katten om en om te spinnen en lees ik mijn kasteelromannetjes uit op een regenachtige dag in de herfst. Ik zou het wel weten en wie weet zijn mijn achterkleinkinderen wel net zo nostalgisch als over grootmoeder, lezen ze ooit dit verhaal terug en wordt een nu nieuwe schommelstoel over 100 jaar wel een emotioneel bezit... de 'familie schommelstoel' waar is mijn pinpas!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten